Geschiedenis

Geschiedenis drumband

In 1981 werd de drumband opgericht bestaande uit slagwerkers van Harmonie St.Caecilia. Vanaf dit moment staat de drumband onder leiding van instructeur Theo Winkens. De instructeur, slagwerker Hub Habets en bestuurslid Mathieu Kikken waren de grondleggers van de drumband.

In de beginjaren bestonden de repetities voornamelijk uit het instuderen van marsen. Ook werd destijds de basis gelegd voor de tamboeropleiding zoals deze op dit moment is vormgegeven. Zoals bij zoveel drumbands bestonden de activiteiten voornamelijk uit het begeleiden van het harmonieorkest bij straatoptredens. 

 

 

In 1992 werd voor het eerste deelgenomen aan een bondsconcours. Dit eerste nostalgische optreden, een bondsconcours in de buitenlucht, in de derde Divisie sectie Ab werd meteen beloond met lof en promotie naar de tweede divisie. Promoties, Limburgse en Nederlandse kampioenstitels volgden elkaar in vlot tempo op. De toon was gezet voor een succesvolle toekomst. Deze prestaties zorgde uiteraard voor een geweldige stimulatie van de tamboeropleiding. De aanmeldingen stroomden binnen. Dit had tot gevolg dat de drumband steeds weer nieuwe aanwas van jeugdige leden kreeg. Door de deskundige leiding van instructeur Theo Winkens en John Bongaerts, die vanaf 1995 de functie van tamboer-maitre bekleedt werden alle nieuwe leden steeds weer probleemloos ingepast in het geheel waardoor de stijgende muzikale lijn nooit werd onderbroken.

 

In 2001 nam de drumband voor het eerst deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Er werd veelal deelgenomen aan diverse drumbandfestivals in de regio, waaronder de wedstrijden om de prestigieuze Maasland-trofee in Roermond. De dag na de drukbezochte generale repetitie op de sportvelden in Simpelveld werd er koers gezet naar het Parkstad Limburg Stadion. In de marswedstrijden behaalde de drumband een eerste prijs, met ruim 85 punten.

 

 

Ruim een jaar na dit resultaat stond alweer een regulier bondsconcours op het programma, wederom in Kerkrade. De verwachtingen die in de jaren waren ontstaan werden niet beschaamd en met een eerste prijs toog de drumband huiswaarts. Na dit concours legde de drumband zich ook toe op het melodische repertoire. Dit werd door de verraste Simpelveldse gemeenschap, want de meeste mensen kenden de drumband alleen van hun optredens op straat met enkel trommels, eveneens zeer positief ontvangen.

Na het succes van deelname aan het W.M.C. van 2001 werd in 2005 wederom deelgenomen. 4 jaar na het eerste Kerkraadse succes, trad de drumband wederom aan in het Parkstad Limburg Stadion, in de marswedstrijden Star-division. Met hun uitvoering van de marsen 'Topshot' en 'Move in a different Groove' van Henk Mennens bracht de drumband het publiek de performance waar de leden zo hard naar toe hadden gewerkt. Het spectaculaire afmarcheren met een 5/8 maatsoort werd door de aanwezigen met een extra luid applaus gewaardeerd. Dit leverde uiteindelijk het vicewereldkampioenschap op en eindigde het tweede WMC-avontuur van de drumband met een geweldig resultaat!

 

In 2005 werd er, net zoals vier jaren daarvoor, weer deelgenomen aan het WMC. In de voorbereiding hierop werd aan diverse festivals en taptoes in de regio deelgenomen. De generale repetitie, die de voorbereidingen besloot, werd deze keer nog drukker bezocht dan in de voorgaande editie. Op 10 juli 2005, ruim 4 jaar na het eerste Kerkraadse succes, trad de drumband wederom aan in het Parkstad Limburg Stadion, in de marswedstrijden Star-division. Met hun uitvoering van de marsen 'Topshot' en 'Move in a different Groove' van Henk Mennens bracht de drumband het publiek de performance waar de leden zo hard naar toe hadden gewerkt. Het spectaculaire afmarcheren met een 5/8 maatsoort werd door de aanwezigen met een extra luid applaus gewaardeerd. Ondanks het feit dat het resultaat, 83.9 punten, minder is dan dat van 4 jaar eerder, was de drumband gezien de overige prestaties in het eerste weekend zeker één van de betere deelnemers en uiteindelijk behaalden de muzikanten een tweede plaats in het eindklassement.

In 2006 werd er zeer succesvol een drumbandfestival georganiseerd, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Toen werd tevens het 25 jarig instructeursjubileum van Theo Winkens bij de vereniging gevierd. Zowel de bezoekers van de concerten alsook de toeschouwers van de streetparade waren onder de indruk van de vele drumbands die naar Simpelveld waren gekomen. Een tot die tijd uniek gebeuren in Simpelveld.

In 2007 nam de drumband wederom deel aan een bondsconcours van de LBT en behaalde wat niemand meer verbaasde de Limburgs Kampioenstitel en promoveerde naar de 1e divisie.

 

De derde deelname aan het WMC zou het absolute hoogtepunt van de drumband in hun nog jonge geschiedenis worden. In juli 2009 behaalde de drumband de officieuze wereldtitel op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Met de marsen 'Crossover' (H. Mennens) en 'Que Nada' (J. Stoffels) werd een resultaat van 92,08 punten behaald. De onregelmatige maatsoorten en de daarbij behorende marspassen hebben de WMC-jury overtuigd dat de Simpelveldse drumband van een bijzonder kaliber is.

In de periode na het WMC-kampioenschap was de drumband zeer actief. Op vele marsprades, taptoes en andere buitenoptredens was de groep een graag geziene gast. Het goed voorbeeld dat St. Caecilia had gezet deed volgen. In de volgende WMC's waren er volop Limburgse tamboerkorpsen vertegenwoordigd in Kerkrade. Ook onregelmatige maatsoorten kwamen daarbij geregeld om de hoek kijken. De drumband koos er zelf voor in 2013 de titel niet te verdedigen. Er was een behoorlijk ledenverloop geweest en men wilde even pas op de plaats maken qua nadruk op het marcheren.

Wel werd in 2013 deelgenomen aan het bondsconcours van de LBT. In de sporthal van Nederweert werd in een combinatie van mars en concert een verdienstelijke eerste prijs behaald. Dit succes kon het ledenverloop echter niet tegenhouden. Na enkele jaren waarin de activiteiten langzaam terugliepen werd aan het begin van 2017 besloten dat de drumband werd ontbonden. Dat was een zware, maar onvermijdelijke beslissing.


Logo Harmonie St. Caecilia Simpelveld

Contactinformatie

Kanthuisstraat 41
6369 SM Simpelveld
T: 06-4916 0841
E: info@harmoniesimpelveld.nl

Contactformulier

Privacy Policy

 

Verenigingslokaal

Partycentrum Oud Zumpelveld
Irmstraat 23
6369 VL Simpelveld
T: 045-544 14 95
W: www.oud-zumpelveld.nl