Harmonie St. Caecilia Simpelveld werd in 1883 als vereniging opgericht, met als belangrijkste doel om kerkelijke feesten muzikaal op te luisteren. Momenteel is het harmonieorkest nauw betrokken bij de Simpelveldse en Limburgse gemeenschap. Niet alleen treedt de harmonie op in concerten in het eigen verenigingslokaal en zalen en theaters in de regio, maar ook neemt het orkest deel aan kerkelijke en wereldlijke feesten in Simpelveld en omgeving.

Het orkest bestaat geheel uit amateurmuzikanten, voor het grootste gedeelte afkomstig uit Simpelveld. Zij delen hun passie voor muziek en hebben een duidelijk ideaal: goede muziek maken, waarbij gezelligheid hoog in het vaandel staat. Het harmonieorkest kent een groot aantal jongeren die zich met hart en ziel inzetten voor de vereniging.

Wat repertoirekeuze betreft heeft het orkest in het verleden faam verworven met uitvoeringen van grote symfonische werken. Momenteel is de programmering heel divers. Popmuziek wordt afgewisseld met klassieke muziek en ook film, musical en big band passeren de revue. Ook wordt altijd ingespeeld op het ‘seizoen’ met Kerst- en Carnavalsconcerten.

De repetities van het orkest vinden wekelijks op zondagochtend plaats en dienen als voorbereiding op concerten en andere muzikale evenementen.