De drumband in zijn huidige vorm van harmonie St. Caecilia werd in 1981 opgericht. Mede door de zeer bekwame en deskundige leiding van instructeur Theo Winkens die meer dan 25 jaar de taak van instructeur vervult, is de drumband uitgegroeid tot een begrip in de nationale- en internationale tamboerwereld. Onder zijn leiding werd in al die jaren ondanks het inpassen van steeds weer nieuwe jeugdige leden flink aan de weg getimmerd.

De drumband bestaat enkel uit amateurmuzikanten, voor het grootste deel opgeleid door instructeur Theo Winkens, uit Simpelveld en omgeving. Samen maken zij op een gezellige manier muziek en presteren zich hiermee naar buiten. De repetities van de drumband vinden wekelijks op vrijdag plaats en dienen voor het stilstaand instuderen van marsen, het repeteren van concertwerken en/of worden gebruikt om de mars exercitie te oefenen.

De drumband is een graag geziene gast op vele nationale en internationale drumbandfestivals, taptoes en street parades. Naast haar optredens gezamenlijk met het harmonieorkest, verzorgt de drumband ook zelfstandig concertoptredens met een combinatie van tamboers en melodisch slagwerk.

Sinds 2017 is de drumband niet meer actief. De opleiding en jeugddrumband zijn echter niet gestopt; wekelijks repeteren de jeugdige tamboers met de instructeur.