Harmonie St. Caecilia en het Corona-virus

Oudere informatie staat onderaan

Ons jeugdorkest kon al een tijdje niet repeteren, maar deze muzikanten zitten ook niet stil! Ze hebben een leuk filmpje gemaakt waarin ze vanuit huis hun instrument aan jullie voorstellen. Op het eind spelen ze nog op een bijzondere manier 'samen'. Kijk je mee naar het filmpje van Lena, Titi, Fenna, Tim, Pelle, Sanne, Toine en Dominique? Lijkt het je leuk om mee te doen? Stuur even een berichtje naar opleiding@harmoniesimpelveld.nl, ook voor vragen! Wie weet kun je meteen beginnen met paar gratis proeflessen op een instrument (zodra dat weer mag).


Leden en dirigent van harmonie St. Caecilia Simpelveld zijn de afgelopen weken druk geweest met de opnames van een heel speciaal kerstfilmpje. We willen iedereen in Simpelveld en daarbuiten een hart onder de riem steken. Samen repeteren zit er voorlopig niet in, daarom hebben we dit filmpje gemaakt. De leden hadden zo iets om mee bezig te zijn en de mensen die normaal onze concerten bezoeken, kunnen nu thuis van ons genieten. De muziek hebben we zelf ingespeeld. Het is per instrument en per stem apart opgenomen. De beelden zijn door iedereen thuis gefilmd dus het is allemaal hartstikke coronaproof. We hebben het filmpje bewust luchtig gehouden en kregen daarbij hulp van onze oud-voorzitter Leon Vliegen, Wim Crutzen en Harry Trines (de Brackeleare), zij hebben ook het ‘verhaal’ bedacht. Het is een ontzettend grappig filmpje geworden!

Hiermee wensen we iedereen in Simpelveld en ver daarbuiten fijne feestdagen en een gelukkig, muzikaal en bovenal gezond 2021! Veel kijkplezier en hopelijk tot ziens bij een ouderwets concert in het nieuwe jaar! Dank aan Leon, Wim en Harry van de Brackeleare voor de wederom geweldige samenwerking. We zijn trots op deze korte, komische en muzikale speelfilm!

De muziek is op 22 en 28 november 2021 opgenomen in secties/groepen van max. 4 muzikanten tegelijk. Door de geluidstechnicus zijn al deze losse opnames samengevoegd. Tevens hebben alle muzikanten voor de kerstboom nog een keer hun muziek gespeeld waardoor de mooie beelden zijn ontstaan. De Brackeleare hebben op 29 november hun bijdragen opgenomen. Iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het tot stand komen van dit filmpje: DANKJEWEL! Het was hartverwarmend om te zien hoeveel moeite iedereen gedaan heeft en het bewijst maar weer eens dat we als kleine vereniging GROOT zijn in saamhorigheid!


Ons jeugdorkest De Notenkrakers heeft net als iedereen een heel bijzonder jaar achter de rug door alle Corona-beperkingen. Zij waren de eersten die weer mochten gaan repeteren na de lockdown van dit voorjaar, maar desondanks was er voor hen geen mogelijkheid een concert te geven, doordat telkens de Coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Met een muzikale Kerstwens - net op tijd opgenomen voor opnieuw strengere maatregelen werden aangekondigd - kunnen zij toch van zich laten horen.

Veel plezier van het filmpje met Little Drummer Boy en Jingle Belles!


Dit jaar was onze harmonie aan de beurt om het jaarlijkse Gouden Paren Concert te verzorgen. Helaas stak het coronavirus daar een stokje voor. Maar wij laten ons niet klein krijgen! Om de 75 paren toch muzikaal in het zonnetje te zetten, hebben we een mini-concert opgenomen. Met medewerking van de Gemeente Simpelveld ontvangen alle jubilerende paren ook een dvd van dit concert. Bovendien is het op YouTube voor alle muziekliefhebbers in Simpelveld en (ver) daarbuiten te zien, dus ook voor jou! Veel plezier!

Ook in de aanloop naar Kerst zullen wij nog een keer via de digitale weg van ons laten horen. Daarvoor werken we nu hard om alle ideeën, ondanks de opgelegde beperkingen, toch uit te kunnen voeren.


Op de persconferentie van 13 oktober werden opnieuw vergaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het Coronavirus een halt toe te roepen. De horeca wordt zwaar getroffen en ook teamsporten moeten stoppen, alles met als doel om reisbewegingen en ontmoetingen zo min mogelijk te laten plaatsvinden. De cultuursector blijft in deze maatregelen buiten schot en mag kleinschalig doorgaan. Als we dus puur naar de regels kijken zou het mogelijk blijven om op de bestaande voet verder te repeteren. De KNMO roept haar leden op een zorgvuldige afweging te maken om wel of niet door te repeteren, maar onthoudt zich van ieder advies: “(..) roepen we muziekverenigingen op om niet alleen het ‘gezonde verstand’ te gebruiken, maar ook verantwoordelijkheid te nemen.” Op het bestuur rust een zware verantwoordelijkheid om de juiste keuze te maken. Het bestuur voelt die verantwoordelijkheid voor de vereniging, voor de maatschappij en ook voor ons belangrijkste kapitaal: de leden. In dat kader wordt het niet verantwoord, noch in de geest van de aangekondigde maatregelen, geacht om in de huidige situatie door te gaan met de fysieke repetities. Voor de jeugd zal een maatwerkoplossing worden gezocht.

Zodra de Corona-situatie het weer toelaat, zullen wij uiteraard de repetities hervatten. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en laten ons daarbij in eerste instantie leiden door de berichtgeving van de Rijksoverheid.


Aan het begin van de lockdown heeft de harmonie haar activiteiten bijna volledig moeten staken. Al na een aantal weken maakten de muzikanten van de harmonie – alleen, maar toch samen - een opname van het Sjun Zumpelveld. Onze leden waren overdonderd door de grote hoeveelheid positieve reacties daarop uit Simpelveld en omgeving.

Vanaf mei gingen de eerste versoepelingen voor de jeugd in. Van die mogelijkheid werd dan ook zo snel mogelijk gebruik gemaakt om het jeugdorkest De Notenkrakers weer te laten repeteren. Al sinds een paar weken wordt er, in de openlucht op een prachtige locatie in Simpelveld, weer volop gemusiceerd door deze muzikanten. Het is jammer dat bezoeken van de repetitie i.v.m. Corona niet toegestaan is, want het is geweldig om de enthousiaste jeugdleden bezig te zien!

Sinds medio juni is het ook voor het harmonieorkest weer mogelijk om te repeteren. Met de hulp van veel afstand, looproutes, stoelplanningen, condensdoeken, desinfectiemiddel en met maximaal 30 muzikanten werd de eerste ‘proof’ mogelijk gemaakt. En al was het dan een beetje onwennig, iedereen was het toch met elkaar eens: “Er gaat toch niks boven samen muziek maken. Wij heten niet voor niets HARMONIE!”